Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
DEPORT-'56 levele a Vezető Ügy
  2007-07-08 22:10:32, vasárnap
 
  DEPORT-'56 levele a Vezető Ügyésznek

Tisztelt Vezető Ügyész Úr!

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-'56) a híradásokból arról értesült, hogy a 2006. október 23-i eseményekkel kapcsolatosan az ügyészség több mint hatvan esetben megszüntette a rendőri túlkapások miatt indított nyomozást, arra való hivatkozással, hogy a rendőrök által viselt maszkok és az azonosító jelek hiánya miatt nem sikerült az elkövetőket azonosítani. Továbbá, az MTI 2007. június 27-i, mellékelt tudósításában többek között az szerepelt, hogy Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi jogi bizottságának elnöke szerint "futószalagon születnek" a rendőri vezetőket felmentő határozatok, sőt a napokban született minden rendőri vezetőre érvényes felmentő határozat.

A két hír szorosan összefügg. A parancsot kiadó rendőri vezetők a felelősek ugyanis azért, hogy a tömegoszlatást azonosíthatatlan rendőrök végezték, akik így számíthattak arra, hogy nem lesznek felismerhetőek, tehát bátran megvalósíthatták a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétségét. A DEPORT-'56 éppen ilyen megfontolásból tett feljelentést 2006. október 27-én a 2006. október 23-án történt tömegoszlatás kapcsán minden olyan eset vonatkozásában, amely a televíziós felvételeken látszik, és kimeríti a hivatalos eljárásban bántalmazás vétségét, vagy annak kísérletét. Továbbá, Gergényi Pétert, Budapest akkori rendőrfőkapitányát név szerint is feljelentette, mint ezeknek a bűncselekményeknek a felbujtóját.

*

Mellékelten küldöm a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című adásában 2007. május 27-én dr. Kopp Máriával Rózsa T. Endre által készített interjú nyomán összeállított, a Rádió honlapjáról letöltött ismertetőt is. Az interjú alanya magatartáskutató, orvos, pszichológus, és mint ilyen a téma szakértője. Az interjúban egyértelműen megfogalmazódott az őszi tömegoszlatások alkalmával elkövetett rendőri atrocitásokban a vezetők felelőssége. Kitér arra is, hogy mi a következménye annak, hogy ha egy csoportban nem tiltják, nem gátolják az agresszivitást, sőt még buzdítják, és meg is dicsérik azt - mint ahogyan az történt ősszel - akkor az bizony elszabadítja az indulatokat, az agresszivitást. Az elemzés külön kiemeli a személyes azonosító hiányának szerepét a rendőrök viselkedésében, hiszen az anonimitás a tömeg részeként egészen más lelkiállapotot biztosít a csoportot alkotó személyek számára, mintha egyénenként mindannyian pontosan tudják, hogy fölismerhetők, és számon kérhetőek lesznek.

*

A DEPORT-'56 már feljelentésében jelezte: tisztában van azzal, hogy a tettesek felderítése nehézségbe fog ütközni, mert a rendőrök nem viselték azonosító jelvényüket, ugyanakkor símaszkban voltak, de egyúttal a feljelentés azt is rögzítette: ez a körülmény is arra utal, hogy a bűncselekmények elkövetésére előre készültek.

A DEPORT-'56 számára elfogadhatatlan az az érvelés, miszerint az október 23-i tömegoszlatás indokolt volt, és a rendőrség szakmai szempontból helyesen járt, csupán egyes rendőrök követtek el atrocitásokat. Ezzel szemben a valóságban az történt, hogy a rendőrség a Magyar Televízió épületének szeptember 18-i ostrománál megalázó vereséget szenvedett, amelynek okairól eltérőek a vélemények. Mindenesetre ez a kudarc megalapozta a későbbi "visszavágókat", amelyek megtorló jellegűek voltak. Ennek jelei már érzékelhetőek voltak a szeptember 19-i és 20-i tömegoszlatások alkalmával, de teljességükben október 23-án bontakoztak ki. Az nem lehet vitás, hogy e "visszavágásokra" magas szintű döntés meghozatalára volt szükség, csupán az képezheti vita tárgyát, hogy ez a döntés még a rendőrségi hierarchián belül született-e, vagy pedig magasabb szintű politikai utasítás előzte meg. Az egyáltalán nem életszerű, hogy a hirtelen "formajavulás" az oszlató közrendőrökben végbemenő változások következménye lett volna.

A DEPORT-'56 szerint az ilyen "visszavágók" nem illeszthetők bele a jogállami keretekbe. Hiszen a későbbi atrocitások elszenvedői között tömegével voltak olyan, eredetileg békés tüntetők, akik televíziós székház ostromakor ott sem voltak. (Hasonló logika érvényesült az 1956-os megtorló jellegű sortüzek alkalmával. Például a Magyar Rádió épületének ostromát a Kossuth téri sortűz követte.) Ha a rendőrség ilyen megtorló jellegű akciókban részt vesz, akkor az utasítást kiadó parancsnokot felelősségre kell vonni.

*

Amennyiben a híradásoknak megfelelően valóban több mint hatvan nyomozást megszüntető határozat született, akkor
panasszal

élek. Egyfelől azért, mert úgy vélem, hogy DEPORT-'56-nak, mint feljelentőnek erről értesülnie kellett volna. Másfelől pedig azért, mert ha a bűncselekményeket elkövető rendőröket azért nem sikerült azonosítani, mert maszkot viseltek, és nem volt azonosító jelvényük, akkor a felelősség azokat a parancsnokokat terheli, akik erre lehetőséget, netán parancsot adtak. Ennek következtében nem indokolt a nyomozások megszüntetése, hiszen a parancsnokok mint felbujtók szerepelnek, és ők beazonosíthatóak. Éppen ezért kérem, hogy a nyomozás felügyelet minden ilyen esetben helyezze hatályon kívül a nyomozást megtagadó határozatot, és rendelje el a nyomozás lefolytatását az osztagok parancsnokaival, illetve azok vezetőivel szemben.

Az az állítás, miszerint "minden rendőri vezetőre érvényes felmentő határozat" született, azóta már pontosításra került. Mivel a Gergényi Péter elleni feljelentésünk elbírálása - az érintett rendfokozata és beosztása miatt - a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik, így annak vezetőjéhez fordultunk. Dr. Keresztes Imre főügyész, 2007. július 6-i levélében arról tájékoztatta a DEPORT-'56-ot, hogy a "rendőri jelvényviselés szabályait is tartalmazó utasítás kiadása és alkalmazása" vonatkozásában tett feljelentésünk tárgyában az érdemi döntés még nem született meg.

Megítélésünk szerint az ügy fejleményei rendkívüli jelentőségűek. Bizonyára Önhöz is eljutottak a hírek, miszerint hazai jogvédő szervezetek nemzetközi jogvédő szervezetekhez kívánnak fordulni, mert úgy ítélik meg, hogy a magyar bűnüldöző hatóságok asszisztálnak a rendőrség által elkövetett bűncselekmények eltussolásához.

Budapest, 2007. július 8.
Tisztelettel:

dr. Szerdahelyi Szabolcs
a DEPORT-'56 elnöke
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósíthatták, megfogalmazódott, azonosíthatatlan, magatartáskutató, beazonosíthatóak, elfogadhatatlan, parancsnokaival, tömegoszlatások, bűncselekmények, visszavágásokra, feljelentésében, feljelentésünk, vonatkozásában, parancsnokokat, felismerhetőek, közrendőrökben, lelkiállapotot, szervezetekhez, atrocitásokban, teljességükben, eltussolásához, tömegoszlatást, agresszivitást, jelvényviselés, viselkedésében, megfontolásból, meghozatalára, következménye, megszüntetése, következtében, bizottságának, tudósításában, feljelentőnek, lefolytatását, tömegoszlatás, jelentőségűek, 56-os Deportálások, híradásokból arról, ügyészség több, rendőri túlkapások, rendőrök által, azonosító jelek, elkövetőket azonosítani, rendőri vezetőket, napokban született, parancsot kiadó, felelősek ugyanis, tömegoszlatást azonosíthatatlan, hivatalos eljárásban, televíziós felvételeken, interjú alanya, téma szakértője, Vezető Ügy, Vezető Ügyésznek, Tisztelt Vezető Ügyész Úr, Deportálások Tényfeltáró Bizottsága, Balog Zoltán, Országgyűlés Emberi, Gergényi Pétert, Kossuth Rádió Vasárnapi Újság, Kopp Máriával Rózsa, Magyar Televízió, Magyar Rádió, Gergényi Péter, Központi Nyomozó Főügyészség, Keresztes Imre, Bizonyára Önhöz, Szerdahelyi Szabolcs,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Leonardo da Vinci gondolata  Hiányzik  Facebookon kaptam  Akarat  Hogy lehet megtartani  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  A sors  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Még csak most kezdődik a nap  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Fehér virág  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Erdőn  Nagyon különös  Adakozás  Egy hatékony szolga  Png kislány  Alázat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A sors  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hogy lehet megtartani  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Csak a fogyatkozás látható  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png ház  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Facebookon kaptam  A sors  Zilahy Lajos gondolata  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Nagyi telefonál  Adakozás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Fehér virág  A Megváltó szolgálatában  Szép álmokat!  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Zilahy Lajos gondolata 
Bejegyzés Címkék
56-os Deportálások, híradásokból arról, ügyészség több, rendőri túlkapások, rendőrök által, azonosító jelek, elkövetőket azonosítani, rendőri vezetőket, napokban született, parancsot kiadó, felelősek ugyanis, tömegoszlatást azonosíthatatlan, hivatalos eljárásban, televíziós felvételeken, interjú alanya, téma szakértője, interjúban egyértelműen, őszi tömegoszlatások, vezetők felelőssége, következménye annak, történt ősszel, bizony elszabadítja, elemzés külön, személyes azonosító, rendőrök viselkedésében, tömeg részeként, csoportot alkotó, tettesek felderítése, bűncselekmények elkövetésére, október 23-i, rendőrség szakmai, kudarc megalapozta, szeptember 19-i, képezheti vita, rendőrségi hierarchián, oszlató közrendőrökben, jogállami keretekbe, későbbi atrocitások, 1956-os megtorló, rendőrség ilyen, utasítást kiadó, híradásoknak megfelelően, bűncselekményeket elkövető, felelősség azokat, parancsnokokat terheli, nyomozások megszüntetése, parancsnokok mint, nyomozás felügyelet, nyomozást megtagadó, nyomozás lefolytatását, osztagok parancsnokaival, érintett rendfokozata, érdemi döntés, magyar bűnüldöző, rendőrség által, megvalósíthatták, megfogalmazódott, azonosíthatatlan, magatartáskutató, beazonosíthatóak, elfogadhatatlan, parancsnokaival, tömegoszlatások, bűncselekmények, visszavágásokra, feljelentésében, feljelentésünk, vonatkozásában, parancsnokokat, felismerhetőek, közrendőrökben, lelkiállapotot, szervezetekhez, atrocitásokban, teljességükben, eltussolásához, tömegoszlatást, agresszivitást, jelvényviselés, viselkedésében, megfontolásból, meghozatalára, következménye, megszüntetése, következtében, bizottságának, tudósításában, feljelentőnek, lefolytatását, tömegoszlatás, jelentőségűek, hivatkozással, kapcsolatosan, fölismerhetők, asszisztálnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.